Thursday, 26 May 2011

Indah Ciptaan Tuhan.....

Salam Semua!!!!

Entry kali ni nak share indahnye kejadian Tuhan yang Maha Mengetahui....

Hari ni 27th May 2011.. tengahari terjadi satu kejadian lingkaran hitam pada matahari.. satu lingkaran besar yang ader pelangi di selilingnyer....

ok.. ni gambar2 yang akma dapat....









ni je la yang sempat di ambil... harap2 dapat kongsi dengan kawan2 sumer... akma ase bertuah sangat dapat tengok kejadian yang cantik ni..... untuk sedetik akma rase takut...

Ader pendapat cakap cam ni : Fenomena ini disebut sebagai “Halo” (berasal dari bahasa Yunani kuno: “lingkaran bulan”)
Halo ini merupakan hasil pembelokan cahaya Matahari oleh partikel wap air di atmosfera. Saat musim hujan, partikel wap air ada yang naik hingga tinggi sekali di atmosfera. Seperti diketahui, partikel air memiliki kemampuan untuk membelokkan atau membiaskan cahaya. Karena terjadi pada siang hari, saat posisi Matahari sedang tegak lurus terhadap Bumi, maka cahaya yang dibelokkan juga lebih kecil. Hal ini menyebabkan kita melihat adanya lingkaran gelap di sekeliling Matahari
Fenomena Halo ini juga hanya terlihat pada siang hari, sekitar pukul 12.00-13.00 dan hanya boleh disaksikan pada musim hujan (mirip seperti pelangi)
Wah, sungguh suatu pengalaman yang mengasyikkan. Di sini, kita diingatkan kembali akan dahsyatnya kuasa Tuhan yang telah menciptakan alam semesta ini. Betapa sederhananya Dia ciptakan fenomena ‘ajaib’ seperti ini; dan betapa kecilnya manusia yang berusaha menyelami apa yang menyebabkan terjadinya fenomena semacam ini...

Ade jugak yang cakap `dah nak kiamat ke?`... hermmm.. ade yang cakap ade alien datang...haish!! macam2 la...

walau ape2 pon kan.. kejadian ni bawak kite berfikir... dan ingat yamh kite hanya pinjam dunia ni untuk sementara...

well... sampai sini sajer....

Yang baik diambil iktibar yang buruk jangan ikut taw!!!

tata!!!

See ya!!

Sunday, 22 May 2011

Demam Nur Kasih... (^__^)

Salam...

Entry kali ni nak share pasal citer yang tengah hangat lagi meleyop sekarang ni... opkos la korang dah taw an...
ape lagi kalau bukan NUR KASIH THE MOVIE....

eherm3!!! saya selaku pengikut setia drama Nur Kasih ingin megesyorkan kepada anda sekalian segera menyerang panggung terdekat kerana memang berbaloi2!!!

Best wooo.... love story so sweat... sweat sangat3!!!.. ermmm moral of the story.. banyak sangat and yang paling penting dah berjaya menyedarkan aku yang mane yang betul dan telah membantu aku dalam membuat satu keputusan penting...

Sebenarnye x pueh tengok sekali jer,... nak tengok lagi.... mesti kene tengok lagi... banyak unexpected scene yang ade.... pada yang belum tengok... citer ni overall hanya tentang Nur Amina, Adam dan Aidil.... sangat mencabar emosi anda.... panggung memang penuh,... naseb dah beli tiket awai2.... kalau x duduk la kat bawah kene melangut... haish!!

sedih? jangan lah dikenang baru beberape minit cerita dah mula ... air mata pon jatuh... suasana dalam panggung memang sayu... makcik2 kebanyakannye keluar panggung dengan mate sembab dan merah..

Kisah cita Adam dan Nur Amina memang aku tabik!! terbaik.. lakonan yang memang berjaya dengan penghayatan yang sangat dasyat boleh bawak audience masuk dalam drama diorang.... bagi aku cinta Adam pada Nur sangat lah aku kagumi....


eh! alamak! terlupe pulak.... lagu2 dalam citer ni memang masyuk sangat.. sesuai dan membuai.. hahahahhaha... layanzzz... kalau ade sesape yang tau tajuk sume lagu yang ade dalam movie ni.. jangan simpan sendiri yer... hikmhikhikhik...


ok3!!!

ni sikit yang aku boleh share....













nilah antara scene menarik, sedih n sweat sangat dalam citer ni................. 

jangan lupe pegi tengok ye!!!

enjoy....~~~~
bye!!1

Thursday, 19 May 2011

rintihan seorang `kakak`....

Salam.. entry kali ni.. ermm.. x taw la yer... huhuhu... mungkin rasa hati aku.... rintihan seorang kakak buat adik2 yang amat aku syangi....  
knape selalu benci melihat kakak? Salah kah kakak menegur yang mane dirasakan tidak baik untuk adiknye? pernah x terpk mengapa semua itu dilarang...

mengapa selalu kakak itu berpesan jangan selalu keluar malam.. jangan asyik pegang henfon.. jangan asyik dengan tv jer... tidak adakah terlintas walau sedikit mengapa semuanya x kena semuanya x boleh...

tidak tinggalkah walau sekelumit rasa hormat pada seorang kakak yang terlalu banyak bersaba... yang terlalu baayk memendam...

pernahkah seorang kakak mahukan sesuatu yang buruk untuk adik2nya? pernahkah seorang kakak membiarkan adik2nya kelaparan... ?

tidakkah seorang adik itu nampak kebaikan disetiap teguran seorang kakak? salahkah semua itu? adakah larangan seorang kakak itu pada sesuatu yang baik?

Tidakkah seorang kakak pernah menggembirakan hati adik? Mengertilah seorang kakak itu selalu mahukan yang terbaik untuk adik2nya.. mahukan sesuatu yang boleh membuatkan adik2nya gembira tanpa terpesong. tapi pernahkah seorang adik menggembirakan hati kakaknya?

Lalu bagaimana dengan hati seorang ibu? Pernahkah adik2 berfikir apa yang dirasakan seorang ibu saat tiada rasa hormat yang terbit atas setiap perintah dan larangan serta nasihatnya?

Tidakkah pernah seorang adik berfikir mahukan kesenangan untuk ibunya?

Bagaimana agaknya rasa hati seorang ibu... Ya allah... maafkan lah aku disetiap keingkaran ku... peliharalah hati ibuku ya allah....

Aminnn.....

Monday, 2 May 2011

Impian Saye...

Salam....

arini nak kongsi impian aku ngan korang sume... sempena mase kelapangan... hakhakhakhak...
sebenarnyer.. aku nak ade pandapatan tetap.. n opkos mencukupi (sape yang xnak pendapatan cukup ye x? hakhakhakhakhak....  

keduanyer... aku nak bios sebijik!!! bios model lame yang macam ni....

n opkos la kan aku amik auto.... hahahahahaha... n wane hitam.... ouuuhhh!!!! memang hati aku melekat kat ci bios ni... x boelh nak ubah dah.. hahahaha... 

yang ketiga pulak.. aku nak umah sendiri.. kalau dapat,,, n insyaallah dapat.. aku nak SEMI-D ...  yang lebeh kurang cam gini...

lebih kurang la.... tak de la sebijik sangat.. inilah impian aku... antaranya... hahahahaha..... rumah ni haruslah dihias dan dikonsepkan oleh aku sendiri.. hahahahaha.... opkos la kan... kalo ade 4 bilik lagi la bagos.... hahahahahaha.... sume da plan baik punyer... plan sedang diusahakan... insyaallah....

inilah inpian yang besar2.. yang kecik2 tu macam bese2 jer.... huhuhuhuhu...

korang cam ne lak? cer citer sikit...

papai!!!!

M.A.R.A.H....................................



Salam...  MARAH... pe tu marah.. bagi aku marah adalah salah satu emosi yang dihasilkan dari dalam diri disebabkan oleh ketidakpuasan hati atau ketindasan atau sebagainya.. ahahahahaha...

pernah tak korng rase marah sangat2... tapi tak boleh nak marah... bukan tak nak marah tapi TAK BOLEH... so korang terpaksa simpan marah yang teramat sangat dalam hati...

Pernah tak korang rase macam tu?
Pe korang buat nak hilangkan rase marah tu atau atleast kurangkan perasaan yang tak elok tu.. huhu

Kenapae aku tanye?

Sebab situasi ni selalu terjadi dalam life aku sejak dua menjak ni....

ape aku buat?

aku tunggu hujan... hahahahahaha.. oleh kerana umah aku ni kat kawasan yang lembap dan kering sepanjang tahun .. memang la selalunye akan hujan.. aku tunggu hujan lebat.. and then aku redah hujan tu.. aku senang macam tu.. pada aku hujan tu untuk teman aku... hujan tu mendamaikan.. lagi2 hujan yang datang dengan angin yang sepoi2 bahasa.. aku rase macam hujan tu peluk dan tenangkan aku... 



kalau tak hujan?

kalau tak hujan ni susah sikit la.. selalunye aku akan tahan marah sampai merah muke aku... hahahahahaha....


sakit.. sakit sangat.. nak marah tapi tak boleh nak lepas.. tahan la sampai merah muke2 aku nih.. dan kemuncaknyer akua menangis lah ape lagi.. hahahahahahahahahaha..... aku selalunyer akan pelok sesuatu untuk nangis.. untuk lepaskan sume yang ader kat dalam pale otak aku.. n untuk kembalikan warne asal kulit muke aku... wahahahahahahahahaha....  selalunyer.. aku akan pelok bantai bucuk aku.. hukhukhukhukhukhuk....

hermmmmmm... cam tu la care aku... korang cam ne pulak?

papai!!!